Szemezgettem az Életből

Szemezgettem az Életből

Nyaralás olcsón? Miért ne?

2018. június 11. - LexAndrew12

 

Képtalálat a következőre: „low money”

Helló Mindenki! (így hosszú idők után ismét)

   Ma egy újabb érdekes témát hoztam, amin lehet lelkizni sokáig. Ja, nem. A tőlem megszokottól kicsit távolabb álló, ám mégsem teljesen életidegen ötlettel közelítelek meg Benneteket Kedves Híveim.
Képtalálat a következőre: „figyelek”

  Mivel ma Magyarországon mindenki megengedheti magának, hogy félmisiből (elnézést Mihály nevű olvasóimtól) elmenjen mindenféle csodaszép tengerpartokra, hegységekbe, földrajzi egységekre, így arra gondoltam, megkreálom ezt a posztot, mert úgysem fogja elolvasni senki. Ha Te mégis itt vagy, az azt jelenti, hogy valamit rosszul csinálsz, vagy csóró külföldi vagy.

Képtalálat a következőre: „slap”

  Térjünk hát a lényegre. Nagyon sokáig mászkáltam én is a költségvetés azon mókuskerekében, ahol egyáltalán nem volt megoldható az, hogy az étkezések, csekkek és egyéb kiadások mellett még százezreket tegyek félre nyaralásra különböző mediterrán tengerpoartokra, vagy óriás hegységekbe, vagy sivatagokba, vagy Csodaországba... Viszont a világ fejlődik, a technika erősödik (meg az Euró is), és az emberek folyamatosan próbálkoznak a kényelem és az alacsony árak maximumát kihozni magukból. Így bukkantam én is rá egy csodálatos lehetőségre, melynek köszönhetően nem kell 100 ezres tételben gondolkoznom akkor, ha tengerpartot szeretnék látni.

Képtalálat a következőre: „mondd már meme”

 

   Jelen példában a következő kritériumok lépnek érvénybe:

- 2 fő
- Június 30 - Július 4
- Tengerpart
- Olcsó

   Nos, mindamellett, hogy nem gondoltam volna, hogy ezt 100.000 alatt meg lehet úszni, SIKERÜLT az alábbi feltételekkel / összegekkel:

   2 főre foglaltam szállást a horvát tengerparton, melynek végösszege 31.000 Ft volt.
Az utat Budapestről autóval tesszük meg, és mivel az autóm tankja és fogyasztása is egyaránt kedvező, így az oda-vissza út 2x502 km = 1004 km... Egy kellemes tankolás alkalmával jelenlegi árak mellett kb 20.000 Ft-ból teletankolom az autót, ami nagyjából 1100 km-re elég (nyílván a földrajzi adottságoktól is függ, de úgy gondolom, hogy nem fogja túlzottan megdobni a végeredményt).

   Tehát így néz ki a tervezett felállás:

- Szállás: 31.000 Ft (5 nap / 4 éjszaka)
- Utazás (oda-vissza): 20.000 Ft
Ezen felül pedig minden más opcionális, saját igényeknek megfelelően.
- Étkezés: Úgy tervezzük, hogy már alapból viszünk néhány kaját magunkkal, amivel napi 1-2 étkezést le is tudunk. Ezen felül kajára kb max. 10-15.000 Ft-ot szánunk a helyi specialitások és mondjuk napi 1 étkezéssel együtt.
- Mivel Plitvice 60 km-re van tőlünk, ki nem hagyhatjuk. Emellett még biztosan fogunk a környéken is bóklászni, ezért még számolok egy fél tank benzinnel: 10.000 Ft.
- Esetleges szuvenír plusz belépőkre még számolok olyan 8-10.000 Ft-ot.

   Ezek az összegek természetesen változhatnak a programok tekintetében, de véleményem szerint csak lefelé.

   Összegzés:  Egy tengerparti nyaralás teljes mértékben a tengerparton 5 napra megoldható 86.000 Ft-ból úgy, hogy az ember millió élménnyel gazdagodik, és nem kell szűkösködjön.

Képtalálat a következőre: „poor”
  Tudom, tudom... Most jön az a rész, hogy ez egy nagyon nagy összeg, és egy átlag magyar fizetésből nem lehet megoldani. Nekem nem is felelősségem bárkinek is a zsebében kutakodni, és ezzel a poszttal sem az volt a cél, hogy életmódtanácsokat adjak. 

De nézzünk mélyen magunkba: a havi teljes kiadásainkban nem tudnánk minden hónapban 5.000 Ft-ot félretenni? Egy év, 12 hónap alatt az 60.000 Ft.

A fenti példámat közelítsük meg másik oldalról. A szállás és az utiköltség fix. A nyaralásnak nem a pompa és a pucc lenne a lényege, hanem a lelki töltődés. Ennek fényében számoljunk kicsit másképp:
- Ebéd: étterem vagy egyéb helyi drága kaják helyett tartósítható, és azonnal felmelegíthető konzerv kaja: 1 db 649 Ft. Két főre ez napi 1298 Ft. Öt napra ez 6445 Ft. Ez máris ~9000 Ft-tal kevesebb, mint amit fentebb említettem.
- Reggeli és vacsora: 2 kg kenyér elég kellene legyen 2 főre 5 napra. Az összesen ~5-600 ft. Emellé egy margarin és pár zöldség meg valami felvágott vagy szalámi még legyen 1000 Ft.
- Szuvenír és belépők: Ha már annyira mélyen vagyunk anyagilag, akkor nem azért megyünk, hogy másoknak vásároljunk, vagy mindenhova túristáskodjunk, hanem hogy kikapcsoljunk, elfeledkezzünk egy kicsit a szürke hétköznapokról, így máris meg lehet spórolni még 10.000 Ft-ot.
- Fél tank a helyi közlekedésre: ez az egyedüli, amit nem spórolnék meg, hiszen ez kárpótolhat minket a kihagyott belépők miatt.

Képtalálat a következőre: „calculating man”


  Ha így számolok: 86.000 Ft - 9000 Ft - 10.000 Ft = 67.000 Ft. Ha még ez is sok, akkor lehet azt mondani, hogy a benzint is lecsökkentjük 550 km helyett 250 km-re, így az még kb -5.000 Ft.
  
   Összegzés: 62.000 Ft, 2 fő, 5 nap, horvát tengerpart + Plitvice. Mindez havi 5166 Ft-ot jelent 1 éven keresztül.
Valóban lehetetlen lenne ennyit spórolni? Természetesen tudom, hogy vannak, akik nagyon szűkösen élnek, és ez a poszt nem is feltétlen nekik szól... Ugyanakkor hiszem, hogy sokan a kifogások világában élünk, és könnyebb másokra irigykedni, mintsem tenni a saját boldogságunkért.

  És hogy mit kapsz ezért a pénzért? Jöjjön pár kép:
Képtalálat a következőre: „senj”

Képtalálat a következőre: „senj”

Képtalálat a következőre: „senj”

Kapcsolódó kép

Illetve Plitvice:

Képtalálat a következőre: „plitvice”

Képtalálat a következőre: „plitvice”

Képtalálat a következőre: „plitvice”Képtalálat a következőre: „plitvice”


   Ha pedig ezek után is érdekel, hogy lehet ilyen lehetőségeket elcsípni, akkor ide belinkelek pár oldalt, amik az átlagos keresőkön túl is jó ajánlatokat tudnak hozni:

- Top favorit: https://www.airbnb.hu/
- szallas.hu
- booking.com

Mivel nem mindenki ide szeretne utazni, és van, aki akár repülne is szívesen, akkor pedig:
- https://www.skyscanner.hu/
- Illetve érdemes a WizzAir és a Ryanair oldalán is dátumok között böngészgetni, mert 1-2 hónappal előre már vannak igazán jó ajánlatok (pl. Milánó 2 főre oda vissza már megoldható 24.000 Ft-ból).


Képtalálat a következőre: „that's nice”

   Biztos vagyok benne, hogy sokan vannak, akik még ennél is jobb módszereket tudnak, viszont én most azokra az emberekre koncentráltam elsősorban, akik a szürke hétköznapokba begyepesedve keresik a kifogásokat, hogy miért ne legyenek boldogok. Egy ilyen kirándulás nagyon sokat tud tölteni rajtunk, és sok erőt tud adni a mindennapok harcaihoz (erről is fogok majd írni később).

   Sajnos azt is tudom, hogy sokan vannak, akik egyik napról a másikra élnek, részint saját hibájukból, részint pedig nem. Még nekik is azt tudom tanácsolni, hogy ha másképp nem is, de próbáljanak legalább a környékükön, vagy picivel távolabb kimozdulni. Nagyon fontos, hogy ne engedjük, hogy a mindennapok monotonitása átvegye az irányítást fölöttünk, mert akkor az Életben még a legapróbb örömöket is bűntetésnek fogjuk megélni.

Képtalálat a következőre: „touched”

   Ha tetszett ez a bejegyzés, dobj rá egy lájkot, és oszd meg! Ha nem tetszett, akkor is oszd meg, hátha ezzel adsz egy esélyt olyan embereknek, akiknek a döntési lehetőség adott, csak nem tudják még a hogyanra a választ.
Akárhogy is, köszönöm, hogy elolvastad! Találkozunk a következő bejegyzésben!

Ciao! 
Sanyi

A bejegyzés trackback címe:

https://szemezgettemazeletbol.blog.hu/api/trackback/id/tr1614027356

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása